luni, 7 martie 2011

Tinerilor de astăzi…

Tinerilor de astazi le place sa se distreze cat mai mult cu putinta. Sa renege toate valorile morale, prin acest fapt sa respinga orice alta modalitate de a se simti bine decat “baile” prelungite in alcool, fumatul fara masura (adictie care e printre cele mai slabe, oricum), pierderea mintilor in felurite droguri, muzica de cea mai proasta calitate, care poate le starneste pana si lor dezgustul, si nu in cele din urma pierzania pricinuita de jocurile de noroc, poker, pariuri sportive si altele…
Tinerilor de astazi le place sa urasca…sa se urasca intre ei, sa isi urasca semenii, sa faca in asa fel incat sa se certe din toate subiectele posibile. Probabil nici unul dintre tinerii din ziua de azi nu pot concepe o societate fara batai, fara scandaluri, fara exagerari inutile. Pana si cei mai normali dintre noi s-au obisnuit cu aceste lucruri incat atunci cand le observa, acestea intra intr-o rutina care nu mai merita caracterizata pentru ca se intampla prea des.
De asemenea, tinerii prefera sa minta cat mai mult, sa exagereze orice fapt grait pentru a atrage atentia pe de o parte sau pentru a scapa cu “fata curata” pe de alta. Tinerilor de astazi…nu le mai place sa citeasca o carte buna, un roman, un volum de poezii… Filmele au inlocuit cartile invechite si pline de invataminte vitale. Filmele sunt mult mai accesibile, sunt mult mai usor de trecut in revista, nu necesita foarte multa concentrare si de aceea sunt preferate de toti. Nimeni nu contesta valoarea filmelor documantare. Acestea sunt de altfel cele mai valoroase dintre pelicule. Ceea ce nu stiu majoritatea tinerilor este faptul ca aceste minunate carti, hulite de ei, ascund secrete deosebite, de multe ori foarte importante in procesul de formare al unui om. Si acesta este un lucru foarte necesar tinerilor contemporani. Caci parintii nu-i mai pot struni de multe ori, iar unitatile de invatamant sunt adesea depasite.
Tinerilor de astazi…nu le mai place munca… Lenea este atotputernica in sufletele majoritatii tinerilor care ar prefera sa faca orice numai sa nu mearga la scoala generala, apoi la gimnaziu, apoi la liceu, sa nu mai vorbim de facultate. Sunt atat de multe exemple de persoane ale caror parinti detin averi impresionante si care prefera sa nu mai urmeze nici un curs superior al invatamantului deoarece au impresia ca acesta dauneaza in vreun fel sanatatii. NU! Din contra. Cartea, invatatura este lucrul cel mai de pret lasat de Dumnezeu oamenilor, aceasta facand diferentierea de simplele animale care uneori se pare ca gandesc mai mult decat convietuitorii oameni.
Tinerilor de astazi…le displace propria tara. Peste jumatate din tinerii romani ar pleca in strainatate daca ar putea, sa lase problemele interne deoparte, sa uite de tot. Si asta datorita lipsei de respect a conducatorilor tarii, pe de o parte, si totodata a lipsei de informare (si a lipsei de dorinta de informare). Tara are nevoie de tineri nationalisti, iubitori de neam si tara, care simt ca tot ceea ce au facut stramosii nostri nu a fost fara rost. Ei au dus la randul lor o lupta continua pentru pastrarea integritatii acestui pamant. Noi de ce nu o putem face asa cum trebuie?
Tinerilor de astazi…nu le place sa respecte. Chiar daca ierarhia sociala impune anumite principia, tinerii trec peste ele, fara sa le pese de nicio consecinta. Nici macar varsta interlocutorului nu ii opreste pe anumiti indivizi sa isi arata totala lipsa de bun simt… Din pacate nimic nu ii poate opri pe anumiti tineri sa se comporte astfel… Lipsa de cultura, de educatie duce la problem grave… Si totodata, nu putem uita ca 40% dintre romani sunt semi-analfabeti…Oare nu putem schimba acest fapt ingrozitor?
Acestea sunt provocarile tinerilor din ziua de astazi, nu mai exista pasiune pentru progres de niciun fel, pentru propriul progres, pentru propria implinire fizica si sufleteasca. Spun toate aceste lucruri din perspectiva unui tanar de douazeci de ani care vrea sa lupte. Care nu va ceda, pentru ca asa simte, pentru ca, chiar daca a facut si el unele dintre aceste greseli de mai sus, s-a schimbat si vrea sa ajute si pe altii sa fie pe drumul cel bun, pentru ca isi iubeste tara, neamul si il vrea stiut pe drumul cel bun. De ce nu ne mai iubim tara, tineri contemporani?Raspunsul este in sufletul fiecaruia dintre noi… De Florin Nicolae via ND Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu