luni, 7 martie 2011

Romania: In 9 din 10 cluburi romii n-au avut voie sa intre. Este normal?

Un studiu realizat la nivel european a inclus si Romania intr-o actiune de monitorizare a respectarii drepturilor omului. La noi in tara s-a constatat ca noua din zece cluburi au refuzat sa permita accesul romilor.
In Romania, cluburile testate au fost din Bucuresti (patru cluburi), Cluj (doua), Craiova (trei) si Dorohoi (unul). Dintre acestea, doar un club din Capitala a fost de acord sa permita accesul unui grup de romi, potrivit Mediafax , care citeaza organizatia Romani Criss.  
Grupul de romi din Bucuresti a fost format din avocatul organizatiei Romani Criss, un student, un consilier juridic si o absolventa a Facultatii de Drept, potrivit sursei citate.
Actiunea a avut loc sambata si s-a incadrat intr-o initiativa europeana, desfasurata in 16 orase din 11 tari, in aceeasi noapte, sub numele de “Seara Europeana de Testare”. La nivel european, 35 de cluburi au restrictionat accesul romilor, arabilor sau africanilor.
Astfel, in Albania, romilor nu li s-a permis sa intre in trei cluburi si un restaurant, iar in Franta africanii si arabii au fost exclusi din patru localuri, dintre care doua in Paris. In Norvegia, accesul in trei cluburi a fost restrictionat unui grup de cetateni norvegieni cu origini africane.
O alta tara in care africanii si arabii au fost discriminati este Spania, unde reprezentantii a opt cluburi nu le-au permis acestora accesul.
Prin actiunea de sambata s-a dat startul unei campanii europene impotriva discriminarii etnice si rasiale.Sursa: StirileProtv.ro
Notă: Susțin folosirea termenului de țigan în loc de rrom, atunci când se face referire la etnia respectivă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu