sâmbătă, 5 martie 2011

Unicul ministru crestin din guvernul pakistanez a fost asasinat in Islamabad

Atacatorii care l-au ucis pe singurul membru crestin al cabinetului federal din Pakistan miercuri pretind ca au fost trimisi de Al-Qaeda si de talibani pentru a-l ucide, pulverizandu-i masina cu gloante in fata garajului parintilor sai. Acesta a fost al doilea asasinat comis asupra unui functionar superior, adversar al legii privind blasfemia, care impune pedeapsa cu moartea pentru insultarea Islamului.
Uciderea lui Shahbaz Bhatti submineaza in continuare imaginea subreda a Pakistanului ca stat islamic moderat si ar putea adanci criza politica. 
Bhatti, un activist pentru cauza drepturilor omului, a fost constient de pericolul in care se afla si a lasat un video-mesaj inregistrat cu BBC si postul de televiziune prin satelit Al-Jazeera, care urma sa fie difuzat in cazul mortii sale.
In declaratia sa de ramas bun, Bhatti a afirmat ca este amenintat de talibani si Al-Qaeda, dar ca acest lucru nu-l impiedica sa vorbeasca despre “crestinii oprimati, marginalizati si persecutati si alte minoritati”, in Pakistan. “Eu voi muri aparandu-le drepturile”, a spus el in inregistrare. “Aceste amenintari si aceste avertismente nu pot schimba opiniile si principiile mele”.
In ciuda amenintarilor la adresa sa, Bhatti, caruia i-au fost alocate garzi de corp, era fara protectie atunci cand si-a vizitat parintii in Islamabad, miercuri dupa-amiaza. Politia a declarat ca politicianul tocmai plecase din fata garajului parintilor sai “atunci cand trei barbati au deschis focul din apropiere”, conform declaratiilor martorului Gulam Rahim.
Rahim a declarat ca doi dintre barbati au deschis usa masinii si au incercat sa-l traga afara pe domnul Bhatti, in timp ce un al treilea barbat a deschis focul cu un Kalashnikov, in mod repetat, tragand in Toyota de culoare inchisa a politicianului, gloantele spargandu-i ferestrele cu gloante. Agresorii au fugit intr-o masina alba Suzuki Mehran, a declarat Rahim care s-a adapostit in spatele unui copac. Bhatti a fost declarat mort la sosirea la un spital din zona, in timp ce soferul sau nu a fost ranit.
In pliantele lasate la locul crimei, Al-Qaeda si Miscarea Talibanilor Pakistanezi din provincia Punjab au revendicat assainatul. Ei au dat vina pe guvern pentru alegerea lui Bhatti, un “crestin necredincios”, in fruntea unui comitet nespecificat, aparent, referindu-se la acela care cerea revizuirea legilor blasfemiei. Guvernul a declarat in mod repetat ca nu exista un astfel de comitet.
“Cu binecuvantarea lui Allah, mujahedinii ii vor trimite pe fiecare dintre voi in iad”, a spus nota, care nu a numit alte tinte.
Oficialii guvernamentali au condamnat uciderea, dar nu a facut vreo referire la controversata lege a blasfemiei.
“Aceasta este o campanie concertata de reprimare a fiecarei voci liberale, progresiste si umaniste in Pakistan”, a declarat Farahnaz Ispahani, un consilier al presedintelui Asif Ali Zardari. “A venit timpul ca guvernul federal si guvernele provinciale sa vorbeasca si sa ia o pozitie ferma impotriva acestor criminali pentru a salva esenta Pakistanului”.
Bhatti, un membru al partidului de guvernamant din Pakistan, a renuntat la garda formata din forte de politie si paramilitare, a declarat Wajid Durrani, un oficial de rang inalt al politiei. El a declarat ca Bhatti a cerut garzilor sale oficiale sa nu calatoreasca cu el in timpul vizitei la casa parintilor sai “.
In ianuarie, guvernatorul provinciei Punjab, Salman Taseer, a fost ucis de un bodyguard care a declarat ca a fost suparat pentru ca politicianul s-a opus legilor blasfemiei. Spre oroarea liberalilor Pakistanului, multi cetateni obisnuiti l-au laudat pe asasin – un semn de raspandire al gandirii islamice extremiste in tara.
Cu moartea lui Bhatti, crestinii pakistanezi si-au pierdut vocea cea mai proeminenta. Crestinii sunt cea mai mare minoritate religioasa din tara, unde aproximativ 5 procente din cele 180 de milioane de oameni nu sunt musulmani. Ei au foarte putina putere politica si tind sa lucreze in locuri de munca la nivel inferior, cum ar fi spalarea strazilor.
Asasinarea a atras condamnarea rapida din partea unor lideri crestini.
Un purtator de cuvant al Vaticanului, Rev Federico Lombardi, a declarat ca uciderea a fost un act de “mare gravitate”. El a mentionat ca Bhatti s-a intalnit cu Papa Benedict al XVI-lea in septembrie si a afirmat angajamentul sau pentru relatiile pasnice in randul comunitatilor religioase, in principal a musulmanilor pakistanezi. Vaticanul a declarat ca uciderea arata ca avertismentele Papei privind pericolul in care se afla crestinii din regiune au fost justificate.
In Marea Britanie, Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, si Arhiepiscopul de York, John Sentamu, si-a exprimat socul si durerea. “Aceasta situatie ulterioara de bigotism sectar si violenta va creste anxietatea la nivel mondial cu privire la securitatea crestinilor si a altor minoritati religioase din Pakistan”, au afirmat ei intr-o declaratie.
Ei au cerut guvernului Pakistanului de a-i proteja pe crestini si a-i aduce pe faptasi in fata justitiei.
Ambasadorul SUA in Pakistan, Cameron Munter, a condamnat de asemenea asasinarea, numindu-l pe Bhatti “un patriot pakistanez”.
Legile privind blasfemia sunt un subiect profund sensibil in Pakistan, unde majoritatea locuitorilor sunt musulmani suniti, unde versiuni stricte ale Islamului – mai comune in Orientul Mijlociu decat in Asia de Sud – sunt in crestere.
Grupurile pentru drepturile omului au avertizat de mult timp ca legile sunt vag formulate si deschise la abuzuri, deoarece oamenii de multe ori le folosesc pentru a rezolva rivalitatile sau persecuta minoritatile religioase.
Dar, parca pentru a arata cat de speriat este partidul aflat la guvernare de puterea islamista, liderii de partid nu au sustinut solicitarile pentru reformarea legilor. In schimb, premierul Yousuf Raza Gilani si altii au insistat in mod repetat ca nu le vor atinge.
Dupa asasinarea guvernatorului Punjab, garda de corp si ucigasul sau, Mumtaz Qadri, a marturisit ca a fost salutat cu “dusuri” de petale de trandafir aruncate de multi avocati care au mers sa asiste la audierea sa initiala.
Saptamani mai tarziu un alt adversar proeminent al legilor privind blasfemia, Sherry Rehman, membra a Adunarii Nationala si-a schimbat opinia de a schimba legile blasfemiei. Ea a afirmat ca trebuie sa respecte deciziile liderilor Partidului Popular. Ea, de asemenea, se confrunta cu amenintari cu moartea si este inconjurata de o paza puternica.
Nimeni n-a fost condamnat la moarte pentru blasfemie in Pakistan, deoarece instantele arunca de obicei cazurile sau le comuta pedepsele. Cu toate acestea, faptasii care sunt eliberati, sunt apoi ucisi de catre extremisti sau traiesc ascunsi. Persoane acuzate de blasfemie petrec perioade lungi in inchisoare asteaptand pana ce cazurile lor ajung in fata instantelor. Sursa: Epoch Times Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu