luni, 7 martie 2011

6 martie 1945 – Impunerea unui guvern condus de dr. Petru Groza

Impunerea la 6 martie a guvernului Petru Groza a însemnat instaurarea la putere a regimului comunist. La 9 martie 1945, în urma unui schimb de telegrame între Groza şi Stalin, Nord-Vestul Transilvaniei a reintrat în stăpânirea României. Apoi s-a decis realizarea unei reforme agrare; au fost expropriate terenurile mari care au fost împărţite la familii ţărăneşti.
Regimul totalitar comunist a pătruns în România în mod treptat, un rol deosebit având instaurarea guvernului dr. Petru Groza format în majoritate din comunişti. Trimisul Moscovei, Comisarul Poporului, Andrei Vîşinsky, sosit la Bucureşti în mod special pentru acest scop, îl determină pe Regele Mihai să accepte înlocuirea guvernului Rădescu cu guvernul dr. Petru Groza, care va urmări ca principal scop comunizarea României.
Impunerea la 6 martie a guvernului Petru Groza a însemnat instaurarea la putere a regimului comunist.
La 9 martie 1945, în urma unui schimb de telegrame între Groza şi Stalin, Nord-Vestul Transilvaniei a reintrat în stăpânirea României. Apoi s-a decis realizarea unei reforme agrare; au fost expropriate terenurile mari care au fost împărţite la familii ţărăneşti.
La 11 iunie 1948, guvernul Groza a adoptat legea pentru naţionalizarea industriei. Această măsură a vizat distrugerea proprietăţii private şi a generalizat proprietatea publică în industrie, bănci şi transporturi. A fost creat Comitetul de Stat al Planificării, care asigura dezvoltarea economică pe baze planificate, având la bază centralismul economic. Cu pornire din anul 1951, planul de organizare economică era de cinci ani (planul cincinal). Tot după model sovietic s-au înfiinţat Gospodăriile Agricole Colective şi Gospodăriile Agricole de Stat, care indicau tipurile de cultură şi fixau preţurile bunurilor agricole. Ţăranii aveau voie să îşi păstreze mici loturi de pământ
Procesele politice din anii 1946-1947 au constituit o etapă a prigoanei comuniste în România; au fost înfiinţate Tribunalele poporului.
Susţinător al comuniştilor încă dinainte ca aceştia să ajungă la putere, Groza nu a renunţat niciodată la obiceiurile sale destul de burghezo-moşiereşti, motiv pentru care a primit porecla de “burghezul roşu”.
Petru Groza s-a născut la 7 decembrie 1884, la Băcia, Hunedoara. (d. 7 ianuarie 1958, Bucureşti) a fost avocat, prim-ministru în primul guvern comunist al României între 1945 şi 1952. A fost Preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Române, funcţie considerată drept şef al statului, în perioada 2 iunie 1952 – 7 ianuarie 1958.
Sub conducerea guvernului Groza, are loc abdicarea Regelui Mihai şi transformarea Regatului în Republica Populară Română. Groza conduce, până la venirea la putere a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej în 1952. Sursa: Rador.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu