sâmbătă, 5 martie 2011

Franta a publicat normele de aplicare a legii privind interzicerea valului musulman pe teritoriul sau

O circulară care precizează condiţiile de punere în aplicare a legii care interzice ascunderea feţei în spaţiul public şi, prin urmare, vălul total musulman (niqab, burqa…) a fost publicată astăzi, joi, 3 martie 2011, în Jurnalul Oficial Francez.
Această lege, care intră în vigoare în Franţa începând cu data de 11 aprilie 2011 – conform Primului-ministru François Fillon – “reafirmă în mod solemn valorile Republicii şi exigenţele unui trai în comun”, spune circulara semnată de acesta. 
Dupa luni de dezbateri aprinse, iniţiată la propunerea lui Andre Gerin, deputat PCF al Venissieux (Rhone), de o comisie parlamentară de anchetă, în iunie 2009, hotararea scoate în afara legii purtarea burqa şi niqab de către femeile musulmane.
“Ascunderea(…) feţei situează persoana respectivă într-o poziţie de excludere şi inferioritate, incompatibilă cu principiile libertăţii, egalităţii şi demnităţii umane afirmate de Republica Franceză”, susţine circulara.
Acestă lege va fi susţinută şi printr-o campanie de postere, afişe, care să poarte sloganul “Republica va exista la vedere”, postate în locuri publice.
Pliantele în limba franceză şi un site dedicat acestei legi vor fi puse, de asemenea, în aceeaşi zi, la dispoziţia persoanelor interesate. Versiuni în limba engleză şi arabă vor fi disponibile în oficiile consulare franceze din străinătate, pentru călătorii care doresc să viziteze Franţa.
Conform legii, “nicio persoană nu poate, în spaţiul public, să poarte o ţinută care să îi ascundă faţa”. Prin spaţiul public se înţelege: drumuri publice, transport public, magazine şi mall-uri, şcoli, oficii poştale, spitale, tribunale, administraţie…
Se interzice în mod special purtarea de cagule, văluri integrale (burqa, niqab…), măşti sau orice alte accesorii de îmbrăcăminte care fac imposibilă identificarea persoanei. Sunt prevăzute unele excepţii doar în contextul evenimentelor sportive sau festive.
Legea prevede o amendă de până la 150 de euro şi/sau un “curs de cetăţenie”, pentru cei care încalcă legea.
În plus, oricine va obliga o femeie să poarte văl va fi pedepsit cu un an de închisoare şi 30.000 de euro amendă. Pedeapsa va fi dublată (doi ani de închisoare, amendă de 60.000 de euro), în cazul în care persoana constrânge o minoră. Sursa: Lacasuri Ortodoxe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu