

Armata a intervenit cu soldaţi şi utilaje grele, inclusiv tancuri, iar autorităţile şi agitatorii comunişti au mobilizat populaţia să iasă în stradă şi să ajute la dezăpezire şi la acţiunile de salvare.

Cornelia Fetea povestea în 2012 că iarna lui 1954 a secerat mulți români în Bărăgan. Oamenii au murit pe capete din cauza frigului, din cauza foamei sau din cauza bolii, pentru că nu au putut primi ajutor. „Cei mai mulți au murit de inimă rea, au făcut infarct și gata, asta a fost tot”, susţine Cornelia, care își amintește că una dintre persoanele care a murit în acea iarnă a fost și mama învățătoarei sale: „Noi nu am avut voie să ne însoțim morții la groapă. În satul Roseţi, acolo unde am fost eu deportată, morții erau îngropați într-o ladă. Pe sicriu, familia nu avea voie să scrie numele persoanei decedate. Erau trecute numai inițialele: PT, adică Paraschiva Toc”.
Potrivit statisticilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în februarie 1954 iarna a lovit cel mai puternic ţara noastră. Viscolul a lovit în patru reprize, iar vântul a atins o viteză record în Bucureşti: 126 kilometri la oră. Un alt record consemnat în 3 februarie 1954 vizează şi cantitatea maximă de zăpadă depusă: 115,9 litri pe metru pătrat în 24 de ore, la Griviţa. Cel mai gros strat de zăpadă din istoria măsurătorilor ANM a fost măsurat tot atunci, la Călăraşi: 173 cm, troienele atingând însă în unele zone din sud-estul ţării şi 5 metri.Acum ne sperie o simpla fulguială… O simplă ninsoare ajunge să blocheze o ţară NATO.
Sursa:FrontPress.ro
Sursa:FrontPress.ro











Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu